Der er så meget vi skal nå...

Delta, den blå tæve, med de smukke øjne...
 Så er jeg så småt i gang med at få alle mine tanker om næste hvalp ned på papir...der bliver jo mere og mere for hver gang jeg får ny hvalp, fordi jeg (heldigvis) bliver klogere for hver gang jeg får en ny hvalp indenfor døren.
Yankee, hvis farve også er unik, da det er første bluemerletri som Lone har avlet smuk fyr!
Alle de ting jeg vil lære hvalpen og nævne her, har intet med øvelser i forhold til konkurrenceprogrammer at gøre, det er relationsøvelser, det er hverdagsøvelser og øvelser i en eller anden form for instinkt beherskelse og selvkontrol.
Her sidder Gustav med X-Ray, en lækker lille fyr, med mod på livet. Og masser af kys til drenge også
 Mange af øvelserne fra Findus' hvalpetid går igen, og så er der tilføjet en del i forhold til at lure hvor meget hyrdegen som slår igennem, det handler ikke om at hunden ikke må hyrde, men den skal kun gøre det når den skal hyrde, ikke når vi træner, går tur, er frie på tur eller andet. Hyrdning er noget man gør på får, ude på en mark, når man bliver bedt om det...ligesom Findus heller ikke skal jage efter alt der bevæger sig, eller lugter spændende.  Jeg tror dog ikke det bliver et STORT problem, men det bliver noget jeg er opmærksom på.
 Noget andet nyt på listen er håndteringsøvelser, jeg har planlagt at jeg vil forsøge at træne hvalpen til frivillig håndtering, jeg blev introduceret til det i påsken i 2016, hvor jeg var på kursus i Frankrig, og hørte Chirag Patel fortælle om "The Bucket Game", jeg føler mig overbevist om at dyrlægerne på Højelse hverken er fremmede med denne fremgangsmåde eller imod den, da det jo er dyrevelfærd i højeste "mode".. Spændende om jeg har evnerne til at bygge op som man skal, men jeg vil i hvert fald give det et seriøst forsøg.
Alfa spiser mine støvler, mens søde Quebec lægger sig tilrette på mine ben.
 Ellers er der alle de gængse ting som sikkerhedsmæssigt er vigtigt at få styr på. At kunne vente med at gå ud og ind af døren (IKKE et spørgsmål om lederskabsøvelser!), at blive i bilen til man bliver løftet ud og med tiden til man får lov at springe ud. At elske at få halsbånd, sele og line på.
At kunne gå fornuftigt på vejen i højre eller venstre side, at kunne gå ind til siden på græsrabatten hvis man bliver bedt om det.
At kunne følge mit tempo, ligesom jeg sætter mit tempo ned når hundene skal snuse og besørge, vi følges ad og venter på hinanden.
At kunne ignorere andre hunde og deres førere, fordi jeg formår at sige nej tak til hilse, så at det ikke er relevant. (Jeg bor i en by med efterhånden mange hunde, og jeg gider ikke have en hund som vil hilse på alle andre hunde og mennesker, men hvis ikke hvalpen lærer at den ikke behøver at gøre noget, så vil den enten forsøge at hilse på alle, eller skræmme alle væk (det har Emma selv lært mig))
Hvalpene så store at de næsten kan ligge ned og drikke..og totalt fluffy at se på
 Hvalpen skal også lære at slappe af, alle steder, men i første omgang hjemme i huset, vi bygger på med forstyrrelser, så der kan ske noget uden at hvalpen tror det har noget med den at gøre..
Hvalpene søger efter godbidder i græsset, og der bliver "ryddet" helt op! ;-)
En del af tiden kommer også til at handle om relation, altså at hvalpen skal finde ud af at jeg er en ressource, en som der er nok af, men vores relation skal opbygges, igennem at jeg selvfølgelig passer på den, men også i hyggeleg, og gennem nus og øjenkontakt. Når hunde og mennesker kigger hinanden (kærligt) i øjnene udløser det oxytocin hos begge, det er med til at skabe en god relation fører og hund i mellem. Det er ikke noget man tvinger hundene til at gøre, de skal nok selv gøre det, og så skal du være klar til at svare ;-)
Læs mere om dette her.
Rune med den fine Quebec, der er gang i gaden med hende, hun er lækkert nysgerrig og modig, dejlig pige. 
Det som kommer tættest på at ligne øvelser eller konkurrencemomenter, bliver vores træning i indkald selvfølgelig. OG vores legetræning, Maria Brandel som jeg har været på kursus i et par gange, har den geniale regel, at hvis ikke hunden kan lege det sted du er, hvordan vil du så lære den øvelser der... så vi fletter det sammen med socialiseringen, vi skal ud og se verdenen og vi skal ud og lege i den, være sammen, hygge og have bobbel der hvor vi nu er. Men vi starter altid hjemme, og bygger på.

Så kommer alt den "almindelige" socialisering oveni, ud at se verdenen i hvalpens tempo, se mennesker i alle farver, størrelser, aldre og med og uden udstyr som paraplyer, solbriller, hatte, støvler, stokke, rullestole osv osv osv..
Der er så meget vi skal nå, vi skynder os langsomt, jeg skal heldigvis have hvalpen til den bliver en gammel hund, og vi skal nok nå det hele, dette bliver ikke en hvalp som er lydighedschampion inden den bliver 2 år, og sikkert heller ikke inden den bliver 3...men vi skal nok nå det...der er bare nogle ting som trumfer titler og point....nemlig hverdagslivet...så det er der vi starter.

Vi er tilmeldt foundation hos Johanna igen, selvfølgelig! ;-) Det glæder vi os rigtig meget til..og der kommer nok lidt om de forskellige ting vi lærer der. :-)

Kommentarer

Populære opslag